Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τοποθέτηση για τα προβλήματα της γεωργίας

Την Τετάρτη 12/09 ύστερα από αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υπουργού του ΥΠΑΑΤ κ. Αθ. Τσαυτάρη, συζήτηση που αφορούσε στη νέα ΚΑΠ, στην αγροτική πολιτική, στα θέματα της Δωδώνης και της ΑΤΕ.
Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε την παρέμβαση του βουλευτή Αργολίδας και μέλους της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Κοδέλα:


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από την πλειοψηφία των τοποθετήσεων αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε ένα πρόβλημα να καταλάβουμε με κοινό τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα σε σχέση με τη γεωργία και τον πρωτογενή τομέα. Αυτό το λέω γιατί μικρή σημασία έχουν επιμέρους ζητήματα και παρεμβάσεις ή ακόμη και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν έχεις μια γεωργία που είναι σε κατάρρευση. Αυτό το διαπιστώνει κανείς, πέρα από την εμπειρία που μπορεί να έχει ή να μην έχει, αν βρίσκεται ειδικά στην ύπαιθρο, και από τα στοιχεία που δείχνουν μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια, συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος με πολύ γρήγορο ρυθμό και αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα που είναι για πολλά χρόνια επιβαρυντικό για τη χώρα και την οικονομία.
Επίσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το θέμα της υποκαλλιέργειας μεγάλων πλέον εκτάσεων, αλλά και το θέμα της εμπορίας και διάθεσης προϊόντων. Δεν είναι μόνο ότι λαμβάνουν χαμηλές τιμές οι παραγωγοί. Πολλοί παραγωγοί πλέον δεν πληρώνονται. Είναι πάρα πολλοί οι έμποροι οι οποίοι, μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς στο οποίο λειτουργούν, όπως ο καθένας νομίζει και θέλει και επιδιώκει, δεν έχουν πληρώσει και δε θα πληρώσουν τις φετινές συγκομιδές των παραγωγών. Υπάρχει, δηλαδή, ένα "κραχ" όσον αφορά την εμπορία και τη διάθεση των προϊόντων. Εγώ, τουλάχιστον, βλέπω αυτό το ζήτημα ως εξαιρετικά σημαντικό, που για να ανατραπεί θέλει άλλους σχεδιασμούς, θέλει ανατροπές και άλλα πράγματα, πέρα από αυτά τα πολύ διαχειριστικού τύπου τα οποία συζητάμε ή τα οποία βλέπω ότι κυρίως εντοπίζετε με καλό ή κακό τρόπο.
Επιπλέον, το θέμα της γεωργίας πλέον δεν αφορά μόνο το θέμα της επιβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που ούτε αυτό επιλύετε, θεωρώ, με βάση αυτά που άκουσα εδώ. Αφορά συνολικά και το πρόβλημα της διατροφικής αυτάρκειας και του επισιτισμού της χώρας. Λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να τραφεί και αδυνατεί να πάρει και τα στοιχειώδη που χρειάζεται για να επιβιώσει. Καταλαβαίνετε σε τι εκρηκτική κατάσταση βρισκόμαστε όταν η κοινωνία και ο καταναλωτής δεν έχει το εισόδημα να καταναλώσει αυτό που παράγει ο κτηνοτρόφος ή ο αγρότης, ακόμα κι αν το δώσει πιο φθηνά. Οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο. Μιλάμε για την κτηνοτροφία, για παράδειγμα, τη στιγμή που δεν ξέρουμε πόσες οικογένειες θα έχουν χρήματα έστω και στη χαμηλότατη τιμή - και μέσα να μπαίνει ο κτηνοτρόφος - για να πάρουν κρέας να φάνε. Θέλω να πω ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο που είναι συνολικό και δεν αφορά μόνο το Υπουργείο σας. Αφορά συνολικά το πώς διαχειρίζεται την κατάσταση η Κυβέρνηση αυτή.
Επίσης, το θέμα της γεωργίας συνδέεται και με το δημόσιο χρέος και με όλη αυτή την κατάντια στην οποία φέρατε τη χώρα, όχι εσείς προσωπικά, αλλά το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προϋπήρξε πριν από εσάς και το οποίο συμμετέχει και στη σημερινή Κυβέρνηση. Για παράδειγμα, από το 2001 έως το 2010 - για 10 χρόνια δηλαδή - υπήρχε μια αιμορραγία 23 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 5 χρόνια η ελληνική οικονομία υφίστατο ένα σοκ ανάλογο του Μνημονίου που σήμερα θέλει να περάσει η Κυβέρνηση και εδώ δεν έχουμε υπολογίσει τις εισαγωγές που κάναμε, που και εκεί είναι επίσης καταθλιπτικό το νούμερο και οι συσχετισμοί, όσον αφορά τα εφόδια, τα μηχανήματα, τα λιπάσματα και μια σειρά άλλες κατηγορίες.
Επίσης, σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συζητάμε, αυτή δεν συνιστά εθνικό σχεδιασμό. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που θα κάνετε είναι μια διαχείριση κάποιων μειωμένων κονδυλίων. Αν αυτό δεν εντάσσεται σε έναν εθνικό σχεδιασμό, πάλι είναι τουλάχιστον ανεπαρκές, για να μη πω ότι μας πάει πίσω. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια ξέρουμε ποιοι κέρδιζαν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το δείχνουν τα στοιχεία. Και εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 22% τα τελευταία 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 5% και στην Ευρώπη των 27 κατά 19%. Εδώ είναι και η λειτουργία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά είναι και η εθνική ανεπάρκεια, η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και αγροτικής πολιτικής από την Ελληνική Πολιτεία, η εγκατάλειψη της γεωργίας στις αποφάσεις της ΚΑΠ και της ελεύθερης αγοράς. Έτσι φτάσαμε να είναι όλα υπό διάλυση και υπό κατάρρευση.
Πριν πάμε, λοιπόν, στο τι πρέπει να κάνουμε, υπάρχουν πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Για παράδειγμα δεν έπρεπε να πουληθεί η Αγροτική Τράπεζα. Δεν μπορεί να μην έχεις ένα χρηματοπιστωτικό εργαλείο για να κάνεις ανάπτυξη. Αν θέλεις να κάνεις ανάπτυξη... Η Δωδώνη, προφανώς επίσης, δεν έπρεπε να πουληθεί, γιατί είναι στήριγμα των κτηνοτρόφων και επιπλέον είναι κερδοφόρα. Μας φέρατε εδώ τον εκκαθαριστή που έχει αναλάβει την εκποίηση των συναιτεριστικών επιχειρήσεων. Για να μας πει τι ο εκκαθαριστής; Τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει τεχνικά, που είπε απλά ότι ο διαγωνισμός υπήρχε και τον παρακολουθεί; Το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν είναι θέμα εκκαθαριστή. Χαρίζετε την κτηνοτροφία στα καρτέλ. Δεν είναι θέμα τεχνοκρατών. Το ίδιο ισχύει για τη Βιομηχανία Ζάχαρης.
Όσον αφορά το κόστος καλλιέργειας, το οποίο μπορεί να το συζητούν και να το θέτουν πολλοί. Θα θέσω εδώ ένα μικρό ζήτημα σε σχέση, για παράδειγμα, με το ρεύμα. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει υποστεί δύο απανωτές αυξήσεις το αγροτικό ρεύμα. Αυτό δεν είναι αύξηση του κόστους παραγωγής; Για αυτό εμείς λέμε ότι θέλουμε μια δημόσια Δ.Ε.Η., που να μπορεί να έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο, να στηρίζει τον αγρότη και να μη στηρίζει απλά τον Μυτιληναίο, το Λάτση ή τον οποιονδήποτε κάνει ανεμογεννήτριες ή κερδοσκοπεί.
Τέλος, θα θέσω μερικά πολύ σύντομα ζητήματα. Σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού, του κ. Χαρακόπουλου, σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Ανδριανού ο ΕΛΓΑ Τρίπολης διαπίστωσε στην Αργολίδα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με καρπόπτωση πορτοκαλιών! Σας προσκαλώ να επισκεφθείτε την Αργολίδα για να δούμε αν υπάρχει καρπόπτωση ή όχι. Δεύτερον, έχουμε θέμα με τον Ανάβαλο, που τον περιμέναμε επί 30 χρόνια, επί 4 χρόνια πανηγυρίζουμε ότι υλοποιείται, και φέτος μείναμε με μια αντλία και μένουν τα χωράφια απότιστα. Τρίτον, θα μπει φόρος στα αγροτεμάχια; Εδώ έχουμε ένα συνολικότερο θέμα. Δεν μπορεί να ρωτάμε το Υπουργείο Οικονομικών αν θα βάλει ή δε θα βάλει φόρο ή τι θα κάνει με την ΑΤΕ και τη Δωδώνη. Είναι θέμα εθνικής αγροτικής πολιτικής. Έπρεπε να γνωρίζετε και μετά από τη δική σας γνώμη να παίρνονται αποφάσεις που αφορούν τη γεωργία. Ειδάλλως, έχετε παραδώσει την αγροτική πολιτική στο νεοφιλελεύθερο ιερατείο του Υπουργείου Οικονομικών και στην τρόικα.
Τέταρτον, υπάρχουν δύο καλλιέργειες που είναι υπό εγκατάλειψη ή υποκαλλιέργεια, τα πορτοκάλια και η ελιά. Τι θα κάνετε με αυτά; Τέλος, σχετικά με άλλη μια καλλιέργεια που μπήκε φέτος στο χορό, που είναι τα πυρηνόκαρπα, ροδάκινα και βερίκοκα, στις συναντήσεις που κάναμε, οι μεταποιητικές βιομηχανίες δεν ήρθαν καν, απαξίωσαν. Σε δύο συναντήσεις με τον κύριο Μαραβέγια και με εσάς οι κονσερβοποιοί δεν ήρθαν. Προφανώς, τα καρτέλ τους ζουν και βασιλεύουν και δεν έχουν καμία ανάγκη να λογοδοτούν πουθενά ή να εμφανίζονται στις συναντήσεις με τους υπουργούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.