Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Σχόλιο-απάντηση στις δηλώσεις του Γ. Μανιάτη

Ο βουλευτής Αργολίδας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, έσπευσε με ανακοίνωσή του στις 16/9 να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις στη ΔΕΘ του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Μανιάτης, αποτελεί κλασσική πλέον περίπτωση «καθεστωτικού» βουλευτή, χαρακτηρισμό που “κέρδισε” επάξια αφού είναι από τους λίγους βουλευτές μέσα στο Κοινοβούλιο που έχει στηρίζει ανεπιφύλακτα το νέο τροϊκανό καθεστώς από το ξεκίνημά του και έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια.


Στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Μανιάτης επικρίνει την τοποθέτηση του Α. Τσίπρα για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και δημιουργία Δημόσιου Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης όπου θα μεταφερθούν τα δικαιώματα επί του φυσικού και ορυκτού πλούτου, και προβάλει τη θέση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων και την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
Διευκρινίζουμε ότι στον τομέα της Έρευνας και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων δημιουργήθηκε για χρόνια ένα τεράστιο κενό αφού η Δημόσια Επιχείριση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ) και η ΔΕΠ-ΕΚΥ που απασχολούσαν ιδιαίτερα αξιόλογο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και διέθεταν αξιόλογη υποδομή, σκοπίμως απαξιώθηκαν και διαλύθηκαν από τις κυβερνήσεις των δύο εκ των τριών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).
Το μεγάλο αυτό κενό υποτίθεται ότι θα καλυφθεί με τη σύσταση, όπως προβλέπεται από το ν. 4001/2011, της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)» η οποία όμως είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) και έχει ως στόχο μόνο τη διαχείριση με διαφάνεια, ευελιξία και σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.”, δηλαδή αφορά έναν εποπτικό φορέα ενώ η έρευνα και εξόρυξη θα παραδoθεί καθ' ολοκληρίαν σε πολυεθνικούς πετρελαϊκούς ομίλους.
Στη συνέχεια, η ενδιαφέρουσα πληροφορία που μας δίνει ο κ. Μανιάτης, πριν καν ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες για την ΕΝΔΕΙΞΗ ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων, για ταπερίπου 150 διςπου πρόκειται να έχει ως έσοδα το Δημόσιο δειχνει τησοβαρότητα, τηναξιοπιστίακαι τον έντονο μικροπολιτικό και αποπροσανατολιστικό λαϊκισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει και χρησιμοποιεί το ζήτημα.
Όσο για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από τα... μελλοντικά έσοδα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μόνο ως κακόγουστο αστείο ή ως θράσος μπορεί να εκληφθεί από την κοινωνία τη στιγμή που το κόμμα του, ως κυβέρνηση παλαιότερα και ως υποστηρικτής/συμμέτοχος της κυβέρνησης Σαμαρά σήμερα, φέρει τη βασική ευθύνη για την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων με τελευταίο επεισόδιο την απώλεια τουλάχιστον 12 δις ευρώ από το περίφημο PSI. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι η αξιοποίηση των εσόδων για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων προϋποθέτει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή στη χώρα μας με την απομάκρυνση του πολιτικού προσωπικού που έχει δεσμεύσει τα δημόσια έσοδα για την κατά προτεραιότητα αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους και για την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας.
Ιδιαίτερη έκπληξη μας προκαλεί, επίσης, η διαπίστωση του κ. Μανιάτη ότι δήθεν υιοθετούμε πλήρως τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Υποθέτουμε, επομένως, πως θα συμφωνεί και με αυτό που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ακριβώς στο σημείο που αναφερόταν στους Υδρογονάνθρακες:Είναι προτεραιότητά μας... η ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ. Καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ που το διέλυσε το μνημόνιο.. Αν όχι, κάποιος συνεχίζει να μας εμπαίζει...
Πριν, τέλος, πανηγυρίσει για τη συμβολή των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στην αναθέρμανση της οικοδομής να θυμίσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος. Βέβαια, η κυβέρνηση πράγματι αναζητά τρόπους για αναζωογόνηση του κλάδου, επιτρέποντας τη δόμηση σε αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές natura ή σε μητροπολιτικά πάρκα. Δυστυχώς, για το γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε εδώ συμφωνούμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.