Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η εικόνα της κατάρρευσης επεκτείνεται και στον κρίσιμο τομέα της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Κοδέλας με θέμα την υποβάθμιση του ΕΚΑΒ Αργολίδας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:«Η υποδειγματική λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι στοιχειώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη αυτού του νομού» και συμπληρώνει: «...ωστόσο, το ΕΚΑΒ λειτουργεί με ύστατο στήριγμα το φιλότιμο των πληρωμάτων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Ο τομέας της υγείας (και) στο νομό Αργολίδας βρίσκεται στην εντατική. Από τη μια ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση, χωρίς χρήματα στα ταμεία, με προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών και φαρμάκων και από την άλλη υπάρχει η συνεχής υποβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας λόγω των μετακινήσεων προσωπικού σε άλλες περιοχές, της επικίνδυνης αποψίλωσης από νοσηλευτές και γιατρούς και ελλείψεων σε υλικά, αναλώσιμα και άλλα.
Ταυτόχρονα, η εικόνα της κατάρρευσης επεκτείνεται και στον κρίσιμο τομέα της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ. Η υποδειγματική λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι στοιχειώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη αυτού του νομού αφού είναι ευρέως γνωστό ότι η πρώτη βοήθεια αποτελεί θεμέλιο για οποιοδήποτε σοβαρό σύστημα υγείας.

Στην Αργολίδα, ωστόσο, το ΕΚΑΒ λειτουργεί με ύστατο στήριγμα το φιλότιμο των πληρωμάτων. Σε ένα νομό με περισσότερους από 100 χιλιάδες πολίτες και με πολυπληθή τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου το ΕΚΑΒ παρέχει 2, μόλις, πληρώματα ασθενοφόρων σε ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, η αποψίλωση των δύο νοσοκομείων του νομού και οι μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζουν σε διάφορες ειδικότητες καθιστούν ζωτική τη διακομιδή πολλών ασθενών στην πρωτεύουσα. Καθημερινά μπορεί να γίνουν μέχρι και 3 δρομολόγια προς Αθήνα και σε σύνολο τουλάχιστον 600 το χρόνο! Επιπρόσθετα, οι αντίστοιχες ελλείψεις σε οδηγούς που έχουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας προκαλούν μεγάλο φόρτο μεταφορών στο ΕΚΑΒ διότι πολλές διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από νοσκομείο σε οικία γίνονται καταχρηστικά από το ΕΚΑΒ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι με 1 ασθενοφόρο σε διακομιδή και 1 σε επαγρύπνηση ενέχει μεγάλος κίνδυνος να μείνουν άνθρωποι αβοήθητοι την ώρα που αρκετά ασθενοφόρα παραμένουν ακίνητα. Σε όλα αυτά πρέπει όμως να προστεθεί και η οικονομική εξόντωση του πληρώματος του ΕΚΑΒ, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών που φτάνουν σωρευτικά στο 30%, τη μη πληρωμή για έναν ολόκληρο χρόνο των εκτός έδρας αμοιβών, τη μη πληρωμή των εξαιρέσιμων ωρών για 5 μήνες περίπου. Επιπλέον, η απαξίωση του ΕΚΑΒ είναι εμφανής μέχρι και στις εγκαταστάσεις που στεγάζεται το προσωπικό αφού δεν καλύπτει στοιχειωδώς τις συνθήκες υγιεινής και εργασίας.
Τέλος, έχει σημασία να αναφέρουμε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ασθενοφόρο του κέντρου υγείας Κρανιδίου. Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας στη διοίκηση του νοσοκομείου Άργους και παραμένει αναπάντητη εδώ και 10 μέρες, το εν λόγω ασθενοφόρο παραμένει σε ακινησία πάνω από 2 μήνες διότι δεν καλύπτονται τα έξοδα επισκευής του. Μπροστά σε αυτή την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ο Δήμος Ερμιονίδας αναγκάστηκε να προτείνει διενέργεια εράνου για την κάλυψη των εξόδων αν δεν επιστραφεί άμεσα το όχημα!

Ερωτάται ο Υπουργός:
  1. Προτίθεται το υπουργείο να ενισχύσει το ΕΚΑΒ Αργολίδας με προσωπικό προκειμένου να αυξηθεί η επιχειρησιακή δύναμη του ΕΚΑΒ στα 3 πληρώματα;
  2. Προτίθεται το υπουργείο να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας σε θέσεις οδηγών προκειμένου να αποσυμφορήσει το φόρτο μεταφορών του ΕΚΑΒ;
  3. Προτίθεται το υπουργείο να τακτοποιήσει άμεσα τις μεγάλες οικονομικές οφειλές απέναντι στους εργαζόμενους;
  4. Προτίθεται το υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση επιστροφή του ασθενοφόρου του Κ.Υ. Κρανιδίου στην έδρα του;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.