Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Προκλητικές και παράνομες προτάσεις Τατούλη για τα απορρίμματα

Ερώτηση που κατατέθηκε από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορά πρωτοφανής και απαράδεκτες προτάσεις του κ. Τατούλη σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Εντυπωσιακό είναι το ότι στους παραλήπτες της επιστολής αναφέρεται και η Task Force! O κ. Τατούλης μπήκε αμέσως και ιδιαίτερα πρόθυμα στο πνεύμα της επιτροπείας και πλεόν συζητά/συνεργάζεται απευθείας μαζί τους :
21-12-2012

 ΕΡΩΤΗΣΗ 



Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

  • Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
  • Εσωτερικών
  • Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων



Θέμα: Παράνομες ενέργειες του κου Τατούλη για την Διαχείριση Απορριμμάτων



Στις 1/11/2012 ο Περιφερειάρχης κος Τατούλης απέστειλε επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 66165/24594 και θέμα «Θέμα: Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» προς:


    1. Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής υπόψη κ. Ν. Παλαιολόγου
    2. Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος υπόψη κ. Γ. Κρεμλή
    3. Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων - Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece -TFGR) υπόψη κ. F. Amodeo



    Στην επιστολή αυτή αναφέρει:

    «Σε συνέχεια της σημαντικής και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων της Ε.Ε., της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Ελληνικών Αρχών για θέματα διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και της σχετικής επιστολής που σας αποστείλαμε θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα. παρακάτω:


    • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως Αναθέτουσα Αρχή. ολοκλήρωσε με επιτυχία τον 3" κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους 5 προεπιλεγέντες του διαγωνισμού για το έργο "Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου" με ΣΔΙΤ.
    • Κατά τη διάρκεια του κύκλου επιβεβαιώθηκε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον και η επιθυμία όλων των προεπιλεγέντων για άμεση υλοποίηση του έργου.
    • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη επεξεργαστεί τα τεύχη της επόμενης φάσης του διαγωνισμού, δηλαδή της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
    • Προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ. την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις νομικές ρυθμίσεις που τυχόν απαιτούνται για τη δημιουργία, σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές. Η άμεση επίλυση των θεμάτων αυτών θα επιτρέψει την ταχύτατη υλοποίηση του έργου εντός τον ορίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και θα δημιουργήσει ένα. πρότυπο και σαφές περιβάλλον για την υλοποίηση των έργον απορριμμάτων στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ σε συνδυασμό με τη χρήση πόρων από το ΕΣΠΑ.
    • Οι Ελληνικές αρχές αδυνατούν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να επιδείξουν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά ώστε να επιταχύνουν την υλοποίηση των έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι. παρά την κατηγορηματική δέσμευση της εκτελεστικής γραμματείας της διυπουργικής επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων περί εκχώρησης του απαιτούμενου ποσού από το ΕΠΠΕΡΑΑ (68.5 εκ. ευρώ) για. το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας. Για αυτό απαιτείται η άμεση συνεργασία και υποστήριξη των υπηρεσιών της Ε.Ε. προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

    Προτείνουμε την διενέργεια τεχνικής συνάντησης για τα παραπάνω θέματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Η αρχικά προτεινόμενη ατζέντα συζήτησης έχει ως εξής:

    1. Θέματα Γ.Δ. Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής

    • Απαιτούμενο μέγεθος μονάδων. Κόστος κατασκευής
    • Προσδιορισμός ελλείμματος χρηματοδότησης
    • Ποσοστό συγχρηματοδότησης ανά υποέργο
    • Επιλεξιμότητα αγοράς γης
    • θέματα Φ.Π.Α.
    • Δυνατότητα εμπροσθοβαρών πληρωμών

    2. Θέματα Γ.Δ. Περιβάλλοντος

    • Διαδικασία περιβαλλοντικής εξαίρεσης
    • Περιεχόμενα Φακέλου προς Ε.Ε.
    • Χρονικό σημείο υποβολή; φακέλου
    • Νομική κατάσταση ακινήτων κατά το χρόνο υποβολής φακέλου
    • Απαιτούμενος χρόνος για την εξαίρεση
    • Προβλέψεις για μείωση παραγόμενων απορριμμάτων με την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης

    3. Θέματα Γ. Δ. Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων - Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece -TFGR)

    • Ρυθμίσεις για την έγκαιρη μεταφορά κόρων απο τα ανταποδοτικά τέλη στην Αναθέτουσα Αρχή
    • Ρυθμίσεις για την διοικητική παύση λειτουργίας μη συμβατών με το έργο εγκαταστάσεων.

    Αποτελεί πεποίθηση μας ότι τι/, θέματα αυτά μπορούν με τη δική σας καθοριστική συμβολή να. επιλυθούν εντός του Νοεμβρίου και να προκηρυχθεί η επόμενη φάση του διαγωνισμού εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Αναμένουμε την απάντηση σας. τόσο ως προς τον χρονικό προσδιορισμό της συνάντησης, όσο και ως προς την προτεινόμενη ατζέντα.»



    Η παραπάνω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 30/11/2012 στην Τρίπολη.



    Επειδή περιλαμβάνει πρωτοφανείς και απαράδεκτες προτάσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και του Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας όπως:

    1. Περιβαλλοντική εξαίρεση!!!
    2. Θέματα Φ.Π.Α. (Δηλ. να χαριστεί στους μεγαλοεργολάβους ο Φ.Π.Α.)
    3. Δυνατότητα εμπροστοβαρών πληρωμών (Άλλο ένα μεγάλο δώρο στους μεγαλοεργολάβους)
    4. Ρυθμίσεις για την διοικητική παύση λειτουργίας μη συμβατών με το έργο εγκαταστάσεων (Δηλ. να απαγορευθεί σε κάποιους Δήμους να έχουν π.χ. μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης διαλογής στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.α. με σκοπό να πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα στην μονάδα του ΣΔΙΤ για καύση).
    5. Ρυθμίσεις για την έγκαιρη μεταφορά πόρων από το ανταποδοτικά τέλη στην αναθέτουσα αρχή!!!



    Κατόπιν των παραπάνω Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί



    • Ήταν σε γνώση των Υπουργείων η παραπάνω επιστολή και η συνάντηση αυτή των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Task Force με την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
    • Δεδομένου ότι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν αντίκεινται στο Σύνταγμα και στους Νόμους η Ελληνικής Κυβέρνηση στην συνάντηση αυτή εκπροσωπήθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία;
    • Οι ανωτέρω προτάσεις που θέτει η επιστολή του κου Τατούλη για την συγκεκριμένη συνάντηση είναι σύμφωνες με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων;
    • Ενημερώθηκαν τα συναρμόδια Υπουργεία αν ελήφθησαν αποφάσεις στην συγκεκριμένη συνάντηση; και αν ναι ποιο το περιεχόμενο των αποφάσεων ή των δεσμεύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
    • Αν οι συναντήσεις αυτές έγιναν εν αγνοία των αρμόδιων Υπουργείων, τι προτίθενται να πράξουν τα αρμόδια Υπουργεία δεδομένου ότι το ανωτέρω πλαίσιο των συζητήσεων θέτει θέματα τα οποία αντίκεινται στο Σύνταγμα και τους Νόμους μια και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αποτελεί αυτόνομο κρατίδιο;



    Οι ερωτώντες Βουλευτές



    Πετράκος Αθανάσιος





    Ζαχαριάς Κωνσταντίνος





    Κοδέλας Δημήτριος


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.