Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Δημοσιεύουμε την τοποθέτηση του Δημήτρη Κοδέλα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις του κ. Τατούλη και την επανάληψη της θέσης του για Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Πελοπόννησο, τη διαχείριση απορριμμάτων και την κατάσταση στον δεματοποιητή στα Δίδυμα Ερμιονίδας, το ζήτημα του Ανάβαλου, την απένταξη των έργων αποχέτευσης σε Λέρνα και Δρέπανο, την αυτοδίκαιη αργία υπαλλήλων, το ζήτημα των ΡΟΜΑ, το Πρόγραμμα "Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια – Ειδικό Αναπτυξιακό".

22/02/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΘΕΜΑ: Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κοδέλα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών που έγινε την Τρίτη 19/2/2013, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Αναπτυξιακά έργα Περιφέρειας Πελοποννήσου - Πορεία Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α).



Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, υφυπουργός Ανάπτυξης και οι Εμμανουήλ Αγγελάκας, Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Νίκας, Ιωάννης Ιωαννίδης, Γεώργιος Γιαννούσης.

Για την ευκολότερη ανάγνωση έχουμε χωρίσει την τοποθέτηση σε ενότητες. Το σημείο σε αγκύλη, με παρέμβαση του προέδρου, δεν καταχωρήθηκε στα πρακτικά.



Για τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Τατούλη και την επανάληψη της θέσης του για Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Πελοπόννησο:

Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν σας διαβάζω μια φράση: «εσείς οι του ΣΥΡΙΖΑ είστε απλώς μια χίμαιρα που στηρίζεται πάνω στα πιο ακραία πολιτικά φαινόμενα που συντάραξαν τη χώρα. Ο γκεμπελισμός ζει και εκφράζεται από τους πολιτικούς ερμαφρόδιτους του συστήματος».
Αυτά ειπώθηκαν από τον κ. Περιφερειάρχη σε Περιφερειακό Συμβούλιο. [Θα συμβούλευα τον κ. Τατούλη αντί να επιτίθεται με υβριστικό, ακραίο και επικίνδυνο τρόπο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει τη δουλειά του ως αιρετός περιφερειάρχης φροντίζοντας για τα σοβαρά προβλήματα της περιφέρειας. Δεν ξέρω αν αυτά τα λέει επειδή διεκδικεί το χρίσμα για τις επόμενες εκλογές από τη ΝΔ και θέλει να περάσει τα test των συμβούλων της κυβέρνησης. Πάντως χαίρομαι που τον βλέπω εδώ, γιατί αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζει την Ελληνική Δημοκρατία και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αν και βρίσκεται πολύ συχνότερα με ευρωπαίους επιτρόπους και την task force.]

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κοδέλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένας χώρος που ανταλλάσσονται κουβέντες και απόψεις.

Θα ήθελα, λοιπόν, να μείνουμε στο αντικείμενό μας που έχει να κάνει με τα έργα ανάπτυξης της Πελοποννήσου και με το ΕΣΠΑ και πώς προχωράει στην Πελοπόννησο.

Το λόγο έχει ο κ. Κοδέλας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΔΕΛΑΣ:

Συνεχίζω για να σας δώσω να καταλάβετε γιατί θεωρώ ότι είναι μια επικίνδυνη τοποθέτηση: «Μετά την αυτόνομη παρέμβασή μου στην Ε.Ε. αν η χώρα καταρρεύσει η Περιφέρεια της Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας». Αυτό ειπώθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου πριν ένα χρόνο.

Σήμερα ακούστηκε πάλι κάτι για Ειδική Οικονομική Ζώνη, η οποία μάλιστα θα έχει ειδικά φορολογικά κίνητρα και είναι ο σκληρός πυρήνας της αναπτυξιακής πολιτικής, που οραματίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την Περιφέρειά μας. Ωμή καταπάτηση του Συντάγματος και σε αυτό θα ήθελα ειδικά από τους κυβερνητικούς Βουλευτές μια τοποθέτηση.

Δεν μπορεί η χώρα να «καντονοποιείται» και δεν μπορεί κάποιος να αυτο-ορίζεται και να συμπεριφέρεται σαν να είναι Πρωθυπουργός μιας Περιφέρειας και όχι σαν αιρετός Περιφερειάρχης με ό,τι αρμοδιότητες σήμερα του δίνει το Σύνταγμα και οι νόμοι.



Σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων και την κατάσταση στον δεματοποιητή στα Δίδυμα Ερμιονίδας:

Θα μιλήσω τώρα για τη διαχείριση απορριμμάτων. Άκουσα με προσοχή την αγωνία που εξέφρασε ο κ. Νίκας και νομίζω ότι εκφράστηκε και από πολλούς Βουλευτές συναδέλφους.

Η απάντηση στο ζήτημα του εκρηκτικού προβλήματος των σκουπιδιών από τον κ. Περιφερειάρχη ήταν, ότι έγινε μια συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ, όπου κατέληξαν στο ότιο δεματοποιητής είναι το μόνο και αναγκαίο όργανο και έχει αποδειχθεί η χρησιμότητά του. Θα σας αναφέρω ότι μόλις πριν λίγες μέρες στο δεματοποιητή στην Ερμιονίδα, τα χύμα σκουπίδια που δεν μπόρεσε να δεματοποιήσει πήραν φωτιά. Πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε, στα σκουπίδια αυτά για να σβήσουν τη φωτιά έπεσε χώμα και έχει γίνει εκεί μια μάζα, που δεν μπορεί να τύχει καμίας διαχείρισης.

Θα θυμίσω ότι ο χώρος εκεί έχει 30.000 δέματα και έχει κορεστεί από σκουπίδια. Αυτές τις τελευταίες μέρες δεν μαζεύονται σκουπίδια στο Δήμο Ερμιονίδας και υπάρχει μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Εμείς το έχουμε χαρακτηρίσει ως χρονικό ενός προαναγγελθέντος ατυχήματος, καθότι ήταν θέμα χρόνου και είχαμε προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα συμβεί.

Εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο και άμεσο ερώτημα. Τι θα κάνει η Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε να λυθεί αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα, που αποτελεί μια βόμβα ενάντια στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην περιοχή, τουλάχιστον, της Ερμιονίδας;

Γι' αυτό θέλω να πω στον κ. Γραμματέα που αναφέρθηκε στις μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που συχνά κινούνται δικαστικά οι πολίτες εναντίον τους και αυτό οδηγεί σε χρονοτριβές, ότι ο δεματοποιητής στην Ερμιονίδα αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων ήταν για δύο χρόνια. Έχουν περάσει περισσότερα από 2 χρόνια και είχαμε αυτή την εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Επομένως, οι πολίτες δικαίως δεν εμπιστεύονται το πώς οργανώνεται η ζωή τους και πώς γίνονται διάφορες επιλογές. Δικαίως, λοιπόν, υπάρχει μια καχυποψία και αμφιβολία που δυστυχώς δικαιώνεται.

Σε σχέση με τα σκουπίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Εδώ χρειάζεται μια άμεση απάντηση. Τοποθετήθηκε και ο σύντροφος κ. Πετράκος σε σχέση με τον διαγωνισμό και τη διαδικασία. Μέχρι τότε θα εξακολουθήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση; Χωματερές, δεματοποιητήςχωματερή; Υπάρχει ένα σχέδιο άμεσα με συγκεκριμένους στόχους για την ανακύκλωση, κομποστοποίηση;



Σχετικά με το ζήτημα του Ανάβαλου:

Δεύτερο ζήτημα, πιο ειδικά. Ένα παράδειγμα έργων και μελετών που είχαν ατυχή κατάληξη δυστυχώς από,τι φαίνεται είναι το θέμα του Ανάβαλου στην Αργολίδα. Ο Ανάβαλος είναι μια πηγή από τις ελάχιστες στη χώρα με τόσο μεγάλη ποσότητα νερού, το οποίο χρησιμοποιείται για να αρδευτεί ένα μικρό κομμάτι της γόνιμης γης μας. Σαράντα χρόνια περιμέναμε αυτό το έργο να επεκταθεί, να βελτιωθεί, να συντηρηθεί, ούτε καν αυτό δεν γινόταν. Πριν κάποια χρόνια πράγματι μπήκε στο «πρόγραμμα Μπαλτατζής», τότε μάλιστα υπήρχαν και διαγκωνισμοί για το ποιανού είναι η επιτυχία, είναι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, ποιος πίεσε περισσότερο ή λιγότερο. Αυτή τη στιγμή έχει «κολλήσει», η μελέτη που έγινε, (...) έχει τόσα πολλά προβλήματα που φαίνεται ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Αυτό το λέω ως ένα παράδειγμα τόσο πρόχειρου σχεδιασμού που υπάρχει, που επί 40 χρόνια ένας απλός πολίτης θα πει «δεν κάνατε έργα, τουλάχιστον μια μελέτη όταν βρείτε λεφτά να την υλοποιήσετε, ούτε αυτή δεν είστε ικανοί να εφαρμόσετε;».



Σχετικά με την απένταξη των έργων αποχέτευσης σε Λέρνα και Δρέπανο:

Τρίτο θέμα τα έργα αποχέτευσης. Στην Αργολίδα απορρίφθηκαν, απεντάχθηκαν δύο, του Δρεπάνου και της Λέρνας, όμως το πιο χαρακτηριστικό είναι της Λέρνας. Ο πρώην δήμος Λέρνας είναι ακριβώς πάνω σε μια πηγή της Λέρνης, από την οποία υδροδοτείται η Αργοναυπλία, δηλαδή λίγο λιγότεροι από εκατό χιλιάδες κάτοικοι, δηλαδή αφορά στην ποιότητα πόσιμου νερού, δηλαδή νούμερο ένα προτεραιότητα για οποιαδήποτε σοβαρή και ορθολογική πολιτική αρχή. Το έργο αυτό απεντάχθηκε πριν λίγες ημέρες. Αντίθετα, τι κρατήθηκε στο ΕΣΠΑ; Κρατήθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου νερού. Δηλαδή, δεν κοιτάμε προληπτικά να βελτιώσουμε τις πηγές ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά αντίθετα τον αφήνουμε να ρυπαίνεται, να υποβαθμίζεται και με μεγάλο ρίσκο να χάσουμε αυτή την πηγή ποιοτικά, αλλά αντίθετα χρηματοδοτούμε ένα εργοστάσιο πόσιμου νερού. Καταλαβαίνετε ότι η ιεράρχηση δεν έχει ορθολογικά κριτήρια, αλλά έχει άλλα κριτήρια, που θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε και αυτά που είναι προβλήματα του προγράμματος. Θα ήθελα να το ξαναδείτε το ζήτημα της Λέρνας, γιατί πρέπει να ενταχθεί οπωσδήποτε στο ΕΣΠΑ.



Για την αυτοδίκαιη αργία:

Πέμπτο ζήτημα. Αυτοδίκαιη αργία. Μιλήσανε πολλοί και παραδέχτηκαν ότι λείπει προσωπικό από τους δήμους και την Περιφέρεια. Ξέρετε τι συμβαίνει; Όσοι το ψηφίσατε, ξέρετε τι συμβαίνει; Εγώ αν πάω να κάνω καταγγελία σε έναν υπάλληλο, αυτός τίθεται αυτομάτως σε αργία. Υπάρχουν παραδείγματα μηνύσεων απέναντι σε τμήματα ολόκληρα και διευθύνσεις, όπου απειλούνται με ομαδικές αργίες υπάλληλοι και θα μείνουν οι υπηρεσίες χωρίς ανθρώπους. Το τεκμήριο της αθωότητας έχει αντικατασταθεί με το τεκμήριο της ενοχής.



Για τους ΡΟΜΑ:

Για τους Ρομά φυσικά, δεν επεκτείνομαι γιατί δεν ασχολείστε και εσείς ως Πολιτεία. Έχουν γίνει διάφορες συσκέψεις. Έχω προτείνει να φτιαχτεί ένα όργανο τουλάχιστον που να συμμετέχει η Περιφέρεια, Δήμοι, εκπρόσωποι των Ρομά και της Πολιτείας για να δούμε ένα - ένα τα ζητήματα, χωρίς κραυγές. Κανείς δεν ασχολείται.



Για το Πρόγραμμα "Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια – Ειδικό Αναπτυξιακό":

Τελευταίο ζήτημα για το «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2020Ευρωπαϊκή ΠεριφέρειαΕιδικό Αναπτυξιακό». Ζητά από όλους 720 χιλιάδες ευρώ. Η Περιφέρεια ζητά 20 χιλιάδες ευρώ από κάθε δήμο και 40 χιλιάδες από κάθε περιφερειακή ενότητα. Ερώτηση. Είναι πράγματι εγγεγραμμένοι αυτοί οι πόροι, τα 120 εκατομμύρια αυτού του προγράμματος στο δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων; Με τι πόρους θα υλοποιηθεί; Ποιοι το επεξεργάζονται; Το Υπουργείο τι γνωρίζει γύρω απόλα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.