Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Καραθώνα δεν μας περισσεύει, δεν είναι άλλη μια παραλία!

30/05/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η τοποθέτηση του Βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων για την Καραθώνα

Ο Δ. Κοδέλας συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων στις 23/5/2013, στην οποία είχε προσκληθεί, για το θέμα της εκχώρησης έκτασης 1911 στρεμμάτων στην περιοχή της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

Για την Κυβέρνηση :
  • Η κυβέρνηση, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζει όλη την επικράτεια ως οικόπεδο προς πώληση. Με τον τρόπο αυτό ευνοούνται κάποιοι αετονύχηδες, αδιαφορώντας για τις βασικές κοινωνικές ανάγκες.
  • Η απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη τεράστιας έκτασης 1911 στρεμμάτων στην περιοχή της Καραθώνας είναι προκλητική και πρέπει να επιστραφεί στους εμπνευστές της ως μη αποδεκτή.

Για το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.
  • Μιλάμε για μια εταιρία με ένα Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από στελέχη τραπεζών και συμβούλων, στους οποίους ανατέθηκε να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία.
  • Όλοι αυτοί δεν λογοδοτούν σε κανέναν για τις πράξεις τους.
  • Όλα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. προορίζονται για το ειδικό ταμείο εξυπηρέτησης του χρέους. Ούτε ένα ευρώ δε μένει εδώ.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά με μόνο γνώμονα τη μεγαλύτερη προσφορά. Έτσι και για την Καραθώνα, όποιος δώσει τα περισσότερα θα την πάρει.

Για τα ζητήματα της δημοκρατίας και των αναγκών
  • Το ζήτημα πέραν των άλλων είναι και θέμα Δημοκρατίας. Δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και σε βάρος μας. Εάν ξεπουληθεί η περιοχή της Καραθώνας θα είναι μια ήττα της δημοκρατίας.
  • Η Καραθώνα ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει ένας χώρος κοινόχρηστος για τους πολίτες. Οι χρήσεις της έχουν καθοριστεί από τους χιλιάδες πολίτες που τη χρησιμοποιούν για μπάνιο και ως χώρο αναψυχής και κοινωνικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Καραθώνα δεν μας περισσεύει, δεν είναι άλλη μια παραλία. Παρότι ζούμε στην περιφέρεια, η περιοχή της Καραθώνας είναι το βασικό περιαστικό πράσινο της πόλης και του νομού, αποτελεί ζωτικό χώρο δραστηριοτήτων απο τους ελάχιστους που έχουμε για χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες.


Για την ανάπτυξη αντί τηςανάπτυξης
  • Η εκποίηση και η αποστέρηση ενός χώρου από την κοινωνία δεν είναι ανάπτυξη. Ας κάνουμε έναν απολογισμό για άλλες υποδομές που ιδιωτικοποιήθηκαν, όπως για την κατάσταση που βρίσκονται ΞΕΝΙΑ – ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ – ΑΜΦΙΤΡΥΩΝΑΣ. Εγκαταλελειμμένα ή υπολειτουργούντα με εργαζόμενους - απασχολούμενους 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα. Επομένως υπάρχει ανάπτυξη και “ανάπτυξη”. Ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, ενταγμένη σε ένα συνολικό τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό ή “ανάπτυξη” προς όφελος συμφερόντων και κερδοσκοπικών funds;
  • Η ζημιά εάν προχωρήσει η εκποίηση θα έχει ανεπανόρθωτες επιτπώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Με αυτή την έννοια, όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το ποιο περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές .
  • Η σημερινή κατάσταση της περιοχής της Καραθώνας είναι προβληματική και θα πρέπει άμεσα να γίνουν κινήσεις που να τη βελτιώνουν. Επισημαίνω και πάλι το πρόβλημα της χωματερής στην Καραθώνα το οποίο έχουμε πολλές φορές θέσει . Σε όσους καλοπροαίρετα θέτουν το ζήτημα μιας αντιπρότασης για την περιοχή ενδεικτικά να σας διαβάσω τι αναφέραμε σε επιστολή που είχε διαβαστεί στο Δημοτικό σας Συμβούλιο τον Οκτώβρη του 20121.


Για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν άμεσα :
  • Να δημιουργηθεί φορέας-συντονιστικό για να οργανωθεί καμπάνια υπεράσπισης της Καραθώνας.
  • Να φτιαχτεί φυλλάδιο και αφίσα που θα διανεμηθούν ευρέως.
  • Να γίνει συλλογή χιλιάδων υπογραφών υπεράσπισης της Καραθώνας.
  • Ολες οι δραστηριότητες του καλοκαιριού να προβάλλουν με ευρυματικούς τρόπους την άρνηση της υπαγωγής της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ και τη σωτηρία της.
  • Πρωτοβουλίες εξωραϊσμού και οργάνωσης των χρήσεων. Υποδομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Προστασία της περιοχής. Άμεσες ενέργειες να απαλλαγεί η Καραθώνα άπο την απόθεση απορριμμάτων.
  • Πρωτοβουλία για ψηφίσματα και από τα Δ.Σ. των όμορων Δήμων.

Τέλος, ο Δ. Κοδέλας δέχτηκε να συμμετέχει σε επιτροπή μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων εφόσον αυτή πάρει πρωτοβουλίες συμμετοχής και ενεργοποίησης της κοινωνίας. Όπως ανέφερε: Η εκποίηση είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και μόνο από την ενεργοποίηση και αντίσταση των πολιτών μπορεί να ακυρωθεί. Επομένως η συμμετοχή σε μια επιτροπή έχει νόημα εφόσον προσπαθήσει το παραπάνω.

 
  1. . Η παρέμβαση αυτή έγινε τον Οκτώβρη του 2012 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις υποδομές του Δήμου Ναυπλιέων (ΚΕΜΧ, Νοσοκομεία, Καραθώνα, κλπ):

ας σταθούμε στο τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε για την Καραθώνα. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να γίνει ένα ακόμα allinclusive ξενοδοχείο σε συνδυασμό με εξοχικές κατοικίες. Τέτοιες επιλογές δεν αποδίδουν κανένα όφελος στην πόλη και την κοινωνία παρά μόνο κέρδη (;) και περουσιακά στοιχεία για τους γνωστούς κερδοσκόπους που οδήγησαν τα πράγματα εδώ.
Θέλουμε την Καραθώνα δημόσια, καθαρή, ελεύθερα προσβάσιμη στους πολίτες και τους επισκέπτες, ελκυστική, για την απόλαυση της φύσης, για πολιτιστικές ή και άλλες εκδηλώσεις, Και γι' αυτό πρέπει να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης. Το πώς θέλουμε να λειτουργεί η Καραθώνα θα αποτελέσει οδηγό μας για το σχέδιο αυτό:

Πρώτον, η κυριότητα και τα δικαιώματα χρήσης
Καταρχήν, η κυριότητα της Καραθώνας θα πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο. Προσοχή στο Δημόσιο και όχι σε ανώνυμες εταιρίες τύπου ΕΤΑ. Στο δήμο Ναυπλιέων όμως θα πρέπει να αναγνωριστούν ουσιαστικά δικαιώματα χρήσης στην Καραθώνα, για παράδειγμα μέσα από μια προγραμματική σύμβαση Δημοσίου κα Δήμου. Όμως για να αλλάξουν τα πράγματα, για να είμαστε αποτελεσματικοί απαιτείται ο Δήμος Ναυπλιέων, αλλά και οι φορείς του Δήμου, αλλά και ευρύτερα του νομού, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για υλοποίηση, οι οποίες θα μπορούσαν να περιληφθούν στην προγραμματική σύμβαση, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Δεύτερον, η ήπια ανάπτυξη των υποδομών
Είναι και ρεαλιστική οικονομικά και ταιριάζει στη μορφολογία της περιοχής αλλά και στο τουριστικό προφίλ του Ναυπλίου. Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό. Στόχος μας πρέπει να είναι να οργανώσουμε και να αναπτύξουμε τις υφιστάμενες δραστηριότητες που τώρα είναι ανεξέλεγκτες ή ελλιπώς ελεγχόμενες και να προωθήσουμε καινούριες. Αναφέρουμε μόνο ενδεικτικά κάποιες:

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει *κανόνες λειτουργίας για τα αναψυκτήρια και τα θαλάσσια σπορ *δημιουργία camping/κατασκήνωση στη ζώνη με τους ευκάλυπτους * δημιουργία χώρων υγιεινής και αποδυτηρίων * χωροθέτηση ανοικτού - μη στεγασμένου χώρου πολιτισμού * φυτεύσεις και αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων του καλοκαιριού και φυσικά * κυκλοφοριακή ρύθμιση και χωροθέτηση ζωνών parking. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την πρόσβαση στην παραλία και με Μαζικά Μέσα Μεταφοράς από τη λεωφόρο Καραμανλή αλλά και με ποδήλατα μέσω του χωματόδρομου από την Αρβανιτιά. Πρέπει να αναπτύξουμε και άλλες δυνατότητες που μας δίνει απλόχερα η μορφολογία της περιοχής μας, όπως, για παράδειγμα τα βράχια του Παλαμηδίου και της Καραθώνας. Η αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα με ιλιγγιώδη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια. Γιατί να μην τον εκμεταλλευτούμε;
Ας μη συμβιβαστούμε με την ταμπέλαπροορισμός του σαββατοκύριακουκαι ας δουλέψουμε με σεβασμό στο περιβάλλονδηλαδή με σεβασμό στις επόμενες γενιές - για να κάνουμε την Καραθώνα δικιά μας, να την κάνουμε ελκυστική και απολαυστική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.