Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Δήλωση για το "νέο" πρόβλημα στο αντλιοστάσιο του Ανάβαλου

Με αφορμή το ζήτημα των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν για ακόμη μια φορά στη λειτουργία του αντλιοστασίου του Ανάβαλου ο Δ. Κοδέλας δήλωσε τα εξής:

09/05/2013

ΔΗΛΩΣΗ
"Βρέχει στη φτωχογειτονιά" *

Στις 21/9/2012 σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αφορμή τη βλάβη της μίας από τις δύο ενεργές αντλίες επισημαίναμε ότι:
Επίσης, η υλοποίηση του έργουΑναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου Ν. Αργολίδας, αντί να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της τροφοδοσίας του δικτύου, ξεκίνησε μόλις πριν λίγες βδομάδες, ενώ η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπεγράφη στις 29/05/2012!

και καταλήγαμε στα εξής ερωτήματα:


  1. Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σας ώστε άμεσα, εντός ολίγων ημερών, να δοθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στο αντλιοστάσιο, με στόχο να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην φετινή παραγωγή των αγροτών;
  2. Ποιος ευθύνεται που για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες στην Αργολίδα αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών τους;
  3. Πότε θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του έργου “Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας”;
  4. Μέχρι τότε τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην ανακύψει το ίδιο πρόβλημα;

Προφανώς τα τρία πρώτα ερωτήματα δεν έχουν σήμερα ενδιαφέρον. Έχει όμως το τέταρτο: “Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην ανακύψει το ίδιο πρόβλημα;”. Στην απάντηση που πήραμε δεν αναφερόταν τίποτα όσον αφορά αυτό το ερώτημα! Στη συνέχεια, σε Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε, χαρακτηρίζαμε την απάντηση του υπουργείου ως ανεύθυνη και σημειώναμε:


Οι δεκαπέντε μήνες που τυπικά επικαλούνται (χωρίς να συνυπολογίσουμε τις περίπου “αναμενόμενες” καθυστερήσεις στις οποίες μας έχουν συνηθίσει) για την ολοκλήρωση του έργου είναι πολύ μεγάλο διάστημα και είναι αδύνατο ο κάμπος να αντέξει χωρίς ή με ελλιπή άρδευση για έναν επιπλέον χρόνο. Οφείλουν όλοι να αναλογιστούν τον κίνδυνο και να προχωρήσουν σε άμεση αντικατάσταση των αντλιών πριν την καταστροφή, κάτι που έπρεπε να είχαν προβλέψει και κατά τη σύνταξη του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου, ώστε να δεσμεύσουν τον ανάδοχο. Απαιτούμε και περιμένουμε την άμεση αντίδραση των υπευθύνων και την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου του νομού.


Λίγες βδομάδες πριν (24/04/2013) σε ερώτηση ξανά για το ζήτημα του Ανάβαλου και σε σχετικό Δελτίο Τύπου με θέμα: “Ανάβαλος, το γεφύρι της Αργολίδας” ρωτούσαμε:

Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του έργου “Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου Ν. Αργολίδας”; Ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου έχει εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αντλιών του κυρίως αντλιοστασίου ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την άρδευση όπως υπήρχε τον περασμένο Σεπτέμβριο;

Ύστερα από όλα αυτά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως αρμόδιο για την υλοποίηση του έργου, καθώς και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων/Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελλοπονήσου (έδρα Τρίπολη), ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου, δεν μπορούν να πουν ότι δε γνώριζαν...
Δηλώνουμε εξοργισμένοι με την προχειρότητα, τον εμπαιγμό, τις σκοπιμότητες που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζουν τη διαχείριση του τόσο ζωτικού για την οικονομία και για τους αγρότες ζητήματος του Ανάβαλου, ειδικά σε αυτή την τόσο δύσκολη για τη χώρα και για τους πολίτες περίοδο.
Πραγματικά, αυτοί που κάνουν τέτοιους τραγελαφικούς και λανθασμένους σχεδιασμούς για ένα έργο όπως ο Ανάβαλος, ισχυρίζονται ότι θα σώσουν και τη ...χώρα;

Καταλήγουμε στο εξής:
  1. Εμείς όπως και χιλιάδες άλλοι Αργολιδείς, εν έτει 2013, ευχόμαστε να βρέξει μήπως και προλάβουν να λειτουργήσουν οι αντλίες.
  2. Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί άλλο να περιμένει και να πέφτει θύμα εξαπάτησης και διαψεύσεων. Πρέπει να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, αυτά τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν για να μπορεί να παράγει και να ζει με αξιοπρέπεια. Σε κάθε τέτοια προσπάθεια θα είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές.
  3. Παραγωγική ανασυγκρότηση και μνημόνια είναι έννοιες ασύμβατες. Ήδη αυτές τις μέρες συζητιώνται αυξήσεις στο κόστος άρδευσης από τον Ανάβαλο (όσοι έχουν γεωτρήσεις τις βιώνουν ήδη) εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων ρεύματος, ενώ από Ιούλη αναμένονται και νέες. Με αυτές τις πολιτικές δεν μπορεί να υπάρχει γεωργία, δεν μπορούν να παραχθούν φθηνά αγροτικά προϊόντα, δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγή βιώσιμη και ανταγωνιστική.
* Όσο γραφόταν αυτή η τοποθέτηση έπιασε βροχή και στο νου μας ήρθε το γνωστό τραγούδι, σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη:

Βρέχει στη φτωχογειτονιά - 1960

Μικρά κι ανήλιαγα στενά
και σπίτια χαμηλά μου
βρέχει στη φτωχογειτονιά
βρέχει και στην καρδιά μου

Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά
άναψες τον καημό μου
είσαι μικρός και δε χωράς
τον αναστεναγμό μου

Οι συμφορές αμέτρητες
δεν έχει ο κόσμος άλλες
φεύγουν οι μέρες μου βαριά
σαν της βροχής τις στάλες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.