Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ερωτηματικά και κίνδυνοι από τη μη υλοποίηση του Αποχετευτικού Δικτύου της Λέρνας

05/11/2013

Με νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, θέτει το ζήτημα της ανάγκης χρηματοδότησης του έργου του Αποχετευτικού Δικτύου Λέρνας.  
Όπως σημειώνει, η οποιαδήποτε περαιτέρω αδράνεια σχετικά με την προστασία της πηγής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ύδρευση των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών.
Παράλληλα, επισημαίνει τα ερωτήματα που προκύπτουν από την απένταξη από το ΕΣΠΑ του Αποχετευτικού της Λέρνας τη στιγμή που εντασσόταν η Μονάδα Επεξεργασίας πόσιμου νερού από τις πηγές του Ανάβαλου!

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: Πρώτιστη προτεραιότητα η χρηματοδότηση του έργου του Αποχετευτικού Δικτύου της Λέρνας.

Έχουν ήδη περάσει από 10 μήνες από την ανάκληση ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου “Δίκτυο Αποχέτευσης Δημοτικής Ενότητας Λέρνας και αγωγός μεταφοράς λυμάτων” με την 126367/21.12.12 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού σε ερώτηση που καταθέσαμε για το θέμα στις 21/01/2013, οι απεντάξεις έγιναν “με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων (Overbooking) και την εξυγίανση του προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.


Ωστόσο, οφείλουμε να επανέλθουμε στο ζήτημα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη λήψη μέτρων προστασίας της ποιότητας των υδάτων της πηγής της Λέρνας, από την οποία υδρεύεται το αργολικό πεδίο, λόγω της διάθεσης των λυμάτων των ανάντη οικισμών στο υπέδαφος. Η οποιαδήποτε περαιτέρω αδράνεια σχετικά με την προστασία της πηγής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ύδρευση των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών.

Επιπλέον, εύλογους προβληματισμούς δημιουργεί το ότι τη στιγμή που το κρίσιμο έργο της Αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Λέρνας απεντασόταν, προχωρούσε κανονικά η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) Μονάδας Επεξεργασίας πόσιμου νερού με χρήση των πηγών του Ανάβαλου, προϋπολογισμού 12.800.000 ευρώ, μια επιλογή αμφισβητούμενης χρησιμότητας, που σίγουρα πάντως έπεται σε ιεράρχηση της ανάγκης για άμεσα μέτρα προστασία της πηγής της Λέρνας!

Με δεδομένο ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί του υπουργείου όσον αφορά τη διαχείριση των εντάξεων δε μπορεί να γίνουν αποδεκτοί όταν ειδικά αφορούν την προστασία κρίσιμων και μοναδικών πηγών ύδρευσης με επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Συμφωνεί το υπουργείο ότι η προστασία πηγών υδροληψίας, όπως αυτή της Λέρνας, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα που αφορά τη δυνατότητα, σήμερα και στο μέλλον, ύδρευσης σημαντικών περιοχών;
  2. Αν ναι, πως σκοπεύει το υπουργείο να διορθώσει την “ακατανόητη” ενέργεια να μην χρηματοδοτήσει κατά προτεραιότητα την κατασκευή του Αποχετευτικού Δικτύου της Λέρνας;
  3. Πώς εξηγεί το υπουργείο την περίεργη και ανορθολογική προτίμηση ένταξης στο ΕΠΠΕΡΑΑ της Μονάδας Επεξεργασίας πόσιμου νερού και της μη ένταξης του Δικτύου Αποχέτευσης Δημοτικής Ενότητας Λέρνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.