Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ναυπλίου και στο ΕΚΑΒ

Την Παρασκευή 20/12, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας αλλά και σε συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων, ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου. Κατά την περιοδεία συζήτησαν με το σύνολο σχεδόν του προσωπικού του νοσοκομείου γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Διαπιστώθηκαν τα εξής:
  • Οι συνθήκες στο Νοσοκομείο είναι αναντίστοιχες με την όλο και αυξανόμενη ζήτηση για Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας από τους πολίτες. Οι συνεχιζόμενες μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζονται χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων.
  • Οι σχεδιαζόμενες διαθεσιμότητες σε οδηγούς ασθενοφόρων, καθαρίστριες κ.ά. έχουν στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων με άμεσες αρνητικές συνέπειες στις υπηρεσίες και στο κόστος τους για τους πολίτες.
  • Σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν κοινή η πεποίηθηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν στους πολίτες ενώ η επιβάρυνση του νοσοκομείου του Ναυπλίου θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
  • Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τον κατ' επίφαση δωρεάν εμβολιασμό απόρων και ανέργων. Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανεργίας και αύξησης των ανασφάλιστων η μη χορήγηση εμβολίων στα νοσοκομεία έχει αφήσει πολλά παιδιά χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια.

  • Οι περικοπές στους οικονομικούς πόρους θα έχουν σοβαρή επίπτωση στην υγεία των πολιτών (πχ. περιστολή δαπανών σε φάρμακα που θα οδηγήσει σε αδυναμία χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους, ελλείψεις σε ορθοπεδικά υλικά με επίπτωση στην λειτουργία των χειρουργείων, κ.ά.).
  • Οι περικοπές στις βασικές παροχές όπως την σίτιση των ασθενών και τα αναλώσιμα αναμένεται να οδηγήσουν σε τριτοκοσμικές εικόνες.
  • Ειδική μνεία έγινε στο ζήτημα του αξονικού τομογράφου που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις ημέρες που δεν εφημερεύει το νοσοκομείο Άργους.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ το οποίο παρά τις διαρκείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει με ελλείψεις προσωπικού ενώ οι συνθήκες στέγασης των υπηρεσιών του είναι απαράδεκτες. Υπενθυμίζουμε ότι σε ερώτηση με θέμα “Επικίνδυνη η κυβερνητική αδιαφορία για το ΕΚΑΒ Αργολίδας” το Υπουργείο Υγείας απάντησε παραπέμποντάς μας στο μνημονιακό περιορισμό του 1 προς 5 (5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη)!

Ο Δημήτρης Κοδέλας ανέφερε ότι:
Ειδικά στη μνημονιακή περίοδο όπου αυξάνουν αλματωδώς οι επιπτώσεις των εξοντωτικών πολιτικών στην Υγεία των πολιτών (ψυχικές ασθένειες, εμφράγματα, κλπ), είναι πρώτιστο ζήτημα η καλύτερη δυνατή παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.
Σε τέτοιες συνθήκες, η επιχειρούμενη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, η υποχρηματοδότηση και ο στραγγαλισμός των δομών Δημόσιας Υγείας γίνονται ξεκάθαρα επικίνδυνοι για την υγεία και τις ζωές συμπολιτών μας.
Η αναμόρφωση της Δημόσιας Υγείας με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και η αναγκαία στελέχωση, χρηματοδότηση, λειτουργία των Νοσοκομείων είναι λαϊκή ανάγκη που πρέπει να επιβληθεί ως αυτονόητη απαίτηση από την κοινωνία.
Όσον αφορά στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, το Υπουργείο “παίζει” με τις ζωές των πολιτών. Σε ένα Νομό με ρεκόρ στα τροχαία, με την Ερμιονίδα στην οδική απομόνωση και πολλές διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως της Αθήνας, είναι θέμα χρόνου να παραμείνουν άνθρωποι αβοήθητοι τη στιγμή που ασθενοφόρα μένουν ακίνητα λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι υπεύθυνοι θα είναι συγκεκριμένοι και οι αρμόδιοι δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δε γνώριζαν...

Το γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.