Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Δ. Κοδέλας: “192 χρόνια μετά, έχουμε Ανεξαρτησία και Δημοκρατία;”


Χαιρετισμός του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κοδέλα, στον Εορτασμό της 192ης Επετείου της Α' Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων και της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας στη Νέα Επίδαυρο [Κυριακή 26/01/2014].

Δ. Κοδέλας: “192 χρόνια μετά, έχουμε Ανεξαρτησία και Δημοκρατία;

192 χρόνια από την 1η Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων στην Επίδαυρο τιμούμε τους αγώνες για ελευθερία, την επανάσταση του 1821, όσο και τα πρώτα βήματα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Ωστόσο, η ανεξαρτησία μιας χώρας, δεν περιορίζεται σε μια ιστορική στιγμή ή πράξη αλλά είναι ένας διαρκής αγώνας. Από το 1821 μέχρι σήμερα, όχι λίγες περιόδους, απειλήθηκε από εξωτερικές δυνάμεις, υπονομεύθηκε από εσωτερικές δυνάμεις και είχε συνάμα και μεγαλειώδεις λαϊκούς αγώνες για την υπεράσπισή της.

Οι αγώνες για την Εθνική Ανεξαρτησία και οι Εθνοσυνελεύσεις έθεταν, ούτως ή άλλως, το ζήτημα της μορφής οργάνωσης, της συμμετοχής των λαϊκών τάξεων, της ανόθευτης λαϊκής έκφρασης και κυριαρχίας.

Με μια φράση, η Ανεξαρτησία και η Δημοκρατία, με την ουσιαστική και όχι μια τυπική ή αποστεωμένη ερμηνεία, είναι έννοιες με βαθιά σύνδεση.

Τέτοιες μέρες που τιμούμε την Ανεξαρτησία μας και τους αγώνες για αυτή οφείλουμε να στοχαζόμαστε/αναρωτιόμαστε για το:
αν σήμερα έχουμε και σε ποιό βαθμό Ανεξαρτησία,
αν σήμερα έχουμε και σε πιο βαθμό Δημοκρατία και Λαϊκή Κυριαρχία,
αν σήμερα υπάρχουν και σε ποιό βαθμό νέες «Ιερές Συμμαχίες»,
αν σήμερα όπως και τότε χρειάζονται οι λαοί να ανοίγουν δρόμους και να μπαίνουν μπροστά για μια άλλη πορεία των πραγμάτων.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο λαό μας και στους αγώνες που έδωσε σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύουμε ότι ήταν και θα είναι ο πραγματικός εγγυητής της Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και της Προόδου στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.