Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Δ. Κοδέλας προς Α. Τσαυτάρη: Αντί για Εθνικό Σχέδιο φέρατε ενημερωτικό φυλλάδιο


Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Πέμπτη 10/04, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη, με θέμα την ενημέρωση σχετικά με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ).
  1. Σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκαν και αφορούσαν το γάλα και τους γεωτεχνικούς, η παρουσία, η παρέμβαση και το αποτέλεσμα του Υπουργείου, ήταν πραγματικά εις βάρος όχι μόνο της κτηνοτροφίας, αλλά και των γεωτεχνικών. Δυστυχώς, όσα είχατε πει, κ. Υπουργέ, προφανώς δεν έγιναν πράξη. Ο κ. Χαρακόπουλος έχει την ευθύνη της ψήφου του, ωστόσο, τουλάχιστον παραιτήθηκε και νομίζω ότι πρέπει να ήταν πολύ διαφορετική και η δική σας στάση.
  1. Σε σχέση με την νέα ΚΓΠ, το έντυπο που μας δώσατε είναι πραγματικά πολύ πιο πίσω από αυτό που περιμέναμε. Είναι μια γενική περιγραφή που αναπαράγει πληροφορίες εν πολλοίς γνωστές και καμία σχέση δεν έχει με το εξώφυλλο, το οποίο αναφέρεται σε Εθνικό Σχέδιο. Πείτε ότι πρόκειται για ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, διότι αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο.
  1. Όσον αφορά ειδικότερα την Κοινή Γεωργική Πολιτική, μπορούν να γίνουν τρεις διαπιστώσεις:
- οι πόροι θα είναι λιγότεροι από την προηγούμενη περίοδο. Επομένως, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι μέχρι τώρα είχαμε μια καταβαράθρωση της ελληνικής γεωργίας, προφανώς δεν δημιουργείται αισιοδοξία και για την επόμενη περίοδο, ειδικά όταν έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα σειρά επιβαρυντικών μέτρων για τον αγροτικό κόσμο.
- η γενική τάση είναι οι επιδοτήσεις από την ΚΓΠ να αποκτoύν περισσότερο τον χαρακτήρα ενός κοινωνικού επιδόματος παρά να στηρίζουν πραγματικά την αγροτική παραγωγή.
- περιμέναμε να έρθετε ως Υπουργείο με ένα συγκεκριμένο σχέδιο ή με εναλλακτικά σενάρια και με μια κατά περίπτωση πιο ακριβή καταγραφή των επιπτώσεων κατά κλάδο, περιφέρεια και νομό.

  1. Οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει σας είναι γενικά γνωστές, αλλά πρακτικά οι πολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι αποκλίνουσες σε σχέση με τις προτεραιότητες αυτές. Η στήριξη της ζωικής παραγωγής, η μεταφορά πόρων σε μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς, η στήριξη συνεργατικών μορφών αποτελούν για εμάς βασικά ζητήματα την στιγμή που οι Συνεταιρισμοί είναι στον αέρα, γιατί ενώ λήγουν οι προθεσμίες με βάση τον Ν. 4015 ακόμα δεν έχει έρθει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να συζητήσουμε πώς θα οργανωθούν, πέραν των προβλημάτων και των κινδύνων εκποίησης της περιουσίας τους που είναι ήδη σε εξέλιξη. Επίσης το θέμα της αυτοδυναμίας σε βασικά προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε και η στήριξη στα ελλειματικά αγροτικά προϊόντα.
  1. Σε σχέση με το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, ενώ φτιάχνετε ένα success story δυστυχώς αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναφέρεστε συνεχώς στις εξαγωγές, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, και δεν ξέρω αν τα αμφισβητείτε, το 2013 σε σχέση με το 2012 αυτές αυξήθηκαν μόνο κατά 100 εκατομμύρια ευρώ,ενώ κατά το ίδιο ποσό αυξήθηκαν και οι εισαγωγές αγροτικών προιόντων οι οποίες μάλιστα παραμένουν αμείωτες καθόλη τη μνημονιακή περίοδο. Θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι αν δούμε ολοκληρωμένα την κατάσταση, δεν αρκεί μόνο η διαχείριση των πόρων της ΚΓΠ.
  1. Θα θέλαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση, και αυτό θα ζητηθεί από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το θέμα του νέου ΟΣΔΕ το οποίο κατέληξε, μέσα από μια φωτογραφική προκήρυξη, όπως έχει χαρακτηριστεί και σε σχετική ερώτησή μας που παραμένει αναπάντητη, στο ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, όπου βασικός μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Ουσιαστικά η τελευταία έχει πλέον στα χέρια της όλη τη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Και θα ήθελα να απαντήσει σήμερα ο Υπουργός στο εξής σημαντικό ζήτημα που μας έχει έρθει από κτηνοτρόφους και αφορά στο ότι όσοι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να κάνουν υποβάλλουν δηλώσεις για την εξισωτική ή να κάνουν διάφορες αλλαγές, δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους online μέσω του πληροφοριακού συστήματος, αλλά αναγκάζονται να πάνε στους πιστοποιημένους φορείς, δηλαδή στα υποκαταστήματα του ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και να πληρώσουν πολύ ακριβά ποσά. Ο Υπουργός θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει το παραπάνω θέμα και να μας ενημερώσει για το κόστος που θα επωμιστούν οι αγρότες στα πλαίσια του νέου ΟΣΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.