Blogger Widgets

Δεν ήταν μονόδρομος η ταπείνωση και το 3ο μνημόνιο Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε, αλλά ό,τι κάνουμε και ό,τι ψηφίζουμε (βίντεο) Δ. Κοδέλας: “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας” Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό>

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Οριστικό τέλος στην απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω του πλανόδιου εμπορίου

10/11/2014

Δ. Κοδέλας: Οριστικό τέλος στην απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω του πλανόδιου εμπορίου βάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης – Σιωπή από το ΥΠΑΑΤ!

Με μια κυνική απάντηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απαντά σε ερώτηση που καταθέσαμε 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν προκύψει στην απευθείας διακίνηση από τους παραγωγούς των αγροτικών τους προϊόντων, εξαιτίας των απαγορευτικών περιορισμών στο πλανόδιο εμπόριο που επέβαλε ο Νόμος 4264/2014.

Τι απαντά το Υπουργείο;
Ο ως άνω νέος νόμος παρέχει αρκετές ευκαιρίες και δυνατότητες στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, να εργαστούν στο τομέα του υπαίθριου εμπορίου ...” και στη συνέχεια μας αναφέρει τις διάφορες προβλέψεις του Νόμου!
Για το Υπουργείο αποτελεί λοιπόν "ευκαιρία και δυνατότητα" το ότι όσοι αγρότες για παράδειγμα της Αργολίδας, εδώ και χρόνια διέθεταν απαυθείας την παραγωγή τους σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στα νησιά μας ή και στα χωριά και στις πόλεις του Νομού μας με άδεια πλανόδιου εμπορίου, πλέον δεν μπορούν να ασκήσουν αυτή τη δραστηριότητα αλλά περιορίζονται είτε στις λαϊκές αγορές είτε στις εμποροπανηγύρεις! Και δε μπορούν να την ασκήσουν γιατί
πλέον το πλανόδιο εμπόριο (και μιλάμε για τους ήδη κατέχοντες τη σχετική άδεια) απαγορεύεται σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας!

Επιπλέον το Υπουργείο παραπλανεί χαρακτηριστικά, όταν αναφέρει ότι οι αγρότες που προτίθενται να ασκήσουν υπαίθριο στάσιμο εμπόριο μπορούν ν΄απευθυνθούν στο Δήμο για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, αφού δικαιούχοι για νέες άδειες υπαίθριου εμπορίου είναι μόνο οι άνεργοι, εκτός και εάν το Υπουργείο θεωρεί ότι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες εντάσσονται στους ανέργους!
Εκεί βέβαια που ξεπερνάει τα ίδια του τα όρια το Υπουργείο, είναι όταν αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο νόμο καταπολέμησε τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές διαδικασίες! Οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν πόσες τροπολογίες έχουν χρειαστεί για να είναι στοιχειωδώς λειτουργικός ο νόμος, πόσα “κενά” υπάρχουν ακόμα, καθώς και τι γραφειοκρατία απαιτείται...

Η πραγματική ουσία της στάσης του Υπουργείου είναι μία: “Πρέπει να τελειώνουμε με το Υπαίθριο Εμπόριο και τη διακίνηση των προιόντων από τους παραγωγούς και αυτή να περάσει στα χέρια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής”. Με τις νέες ρυθμίσεις που υπερασπίζεται τόσο σθεναρά το Υπουργείο όσοι αγρότες διέθεταν μόνοι τους την παραγωγή τους μέσω του πλανόδιου εμπορίου μένουν “άνεργοι” και αναγκαστικά πρέπει είτε να παρανομούν αν επιθυμούν να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είτε να παραδίδουν τα προϊόντα τους στους μεσάζοντες!
Σε όλα αυτά το συνερωτώμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ένιωσε την ανάγκη να δώσει κάποια απάντηση!

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τόσο την ερώτηση όσο και την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:

ΕΡΩΤΗΣΗ:


Αθήνα,  13 Οκτωβρίου  2014

Προς τους κ. Υπουργούς:
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας &
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Προβλήματα στην απευθείας διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς λόγω των περιορισμών στο υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο

Πριν από την ψήφιση του Ν. 4264/2014, το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούσε να ασκηθεί ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την πώληση πρωτογενών προϊόντων γης, ενώ  για τα υπόλοιπα, μόνο στην  περιφέρεια της αρμόδιας αρχής που χορηγούσε την σχετική άδεια.
Με βάση αυτές τις προϋπάρχουσες διατάξεις, χιλιάδες αγρότες διακινούσαν μέχρι σήμερα, απευθείας και με νόμιμο τρόπο, τα προϊόντα τους είτε στις μεγάλες πόλεις των νομών τους, είτε σε άλλους νομούς, είτε στα νησιά της χώρας μας.
Σύμφωνα, όμως, με τις νέες διατάξεις του Ν. 4264, ουσιαστικά καταργείται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφού αυτό μπορεί να ασκείται μόνο σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 κατοίκους, δηλαδή σε ελάχιστες περιοχές της χώρας (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι  δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων είναι μόλις 35 επί συνόλου 325 και στην πλειοψηφία τους είναι σε μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές)!
Η συγκεκριμένη διάταξη τροποποιήθηκε μετά από βουλευτική τροπολογία, στο νόμο για τις υδατοκαλλιέργειες (Ν. 4282), αντικαθιστώντας τον χωρικό περιορισμό από «Δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων» σε «Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 3000 κατοίκων». Όμως και η συγκεκριμένη αλλαγή δε δίνει λύση στο πρόβλημα!

Επειδή με βάση τους συγκεκριμένους χωρικούς περιορισμούς για την άσκηση του πλανόδιου εμπορίου και σε συνδυασμό με την κατάργηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου παραγωγού, ουσιαστικά καταργείται πλήρως για τους αγρότες το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφαιρώντας τους την δυνατότητα να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στην αγορά ωθώντας τους είτε στην παρανομία είτε στους μεσάζοντες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Προτίθεται να τροποποιήσει ή να καταργήσει τους υπάρχοντες χωρικούς περιορισμούς για την άσκηση πλανόδιου εμπορίου, ώστε να επανέλθει η συγκεκριμένη δυνατότητα απευθείας διάθεσης των προϊόντων, που αποτελεί ζωτική ανάγκη για χιλιάδες παραγωγούς με παράλληλα οφέλη για τους καταναλωτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κοδέλας  Δημήτρης
Αποστόλου Ευάγγελος
Καλογερή Αγνή
Καραγιαννίδης Χρήστος
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Αλεξόπουλος Απόστολος
Πετράκος Θανάσης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.